Novosti

Pozivnica Put sv Mihaela
Put svetog Mihaela u Francuskoj manje je poznati u odnosu na hodočasnički put Camina svetog Jakova. Upravo put svetog Mihaela prohodali su naši sumještani Mihaela Mesarić i Siniša Golub pa ako Vas zanima kako je to izgledalo, koliko je duga sama dionica i s kojim izazovima su se hodači susretali na putu te čuti iz prve ruke o Normandiji možete navratiti u Knjižnicu i čitaonicu Šenkovec u četvrtak, 18.4.2024. u 19.00 h.

Romska ZastavaSvjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu. To je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s
kojima se Romi suočavaju.

Neke od ključnih činjenica o Svjetskom danu Roma:
* Povijest: Dan je službeno proglašen 1990. godine na četvrtom Svjetskom kongresu Roma u Serocku u Poljskoj.
* Značaj: Obilježavanje ovog dana prilika je za slavljenje bogate romske kulture i tradicije, te za promociju inkluzije i tolerancije.
* Problematika: Romi se i dalje suočavaju s brojnim problemima, kao što su diskriminacija,siromaštvo, nezaposlenost i nedostatak obrazovanja.
*Cilj: Svjetski dan Roma podsjetnik je na važnost borbe protiv predrasuda i na potrebu za poboljšanjem položaja Roma u društvu.

Osim Svjetskog dana Roma, Romi slave i:
* Svjetski dan romskog jezika - 5. studenog
* Dan sjećanja na romske žrtve Holokausta / Samudaripen - 2. kolovoza

Neki od resursa za više informacija o Svjetskom danu Roma:
* Wikipedia - Svjetski dan Roma: https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_Roma
* Kali Sara - Svjetski dan Roma: https://kalisara.hr/projekti/svjetski-dan-roma/
* Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Svjetski dan Roma 2023. g.:
https://www.hzjz.hr/dogadaj/svjetski-dan-roma-2022-g/
* Veljko Kajtazi - Svjetski dan Roma: https://veljkokajtazi.com/romski-praznici/08-04-
svjetski-dan-roma/

„Tekst generiran od strane Geminija, (2024-4-5)“

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Danas, 7.4.2024. obilježava se Svjetski dan zdravlja pod motom „Moje zdravlje, moje pravo“. Ovaj moto odabran je kako bi se potaklo ljude na zagovaranje svojih prava na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, čistom zraku i okolišu, pitkoj vodi, kvalitetnoj prehrani i stanovanju, pristojnim uvjetima rada i slobodi od diskriminacije.
Ovogodišnje poruke mogu se sažeti u 4 osnovne:

1. Upoznajmo svoja zdravstvena prava, jer svatko ima pravo na sigurnu i kvalitetnu skrb bez ikakve diskriminacije; na privatnost i povjerljivost svojih zdravstvenih podataka; na informacije o svom liječenju i informirani pristanak te na tjelesnu autonomiju i integritet.
2. Donosimo odluke o vlastitom zdravlju.
3. Zaštitimo svoje pravo na zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, jer svatko bi trebao imati pristup zdravstvenim uslugama koje su mu potrebne, bez suočavanja s financijskim poteškoćama. Apelirajte na političke vođe, pridružite se zdravstvenim zajednicama koje zahtijevaju djelovanje, sudjelujte u peticijama i raspravama da bi ostvarili to svoje pravo.
4. Promicanje prava na zdravlje je temeljni stup naših širih ljudskih prava.https://nzjz-split.hr/svjetski-dan-zdravlja-2024-moje-zdravlje-moje-pravo/

Medunarodni dan djecje knjigeDanas, 2.4.2024. obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. Kao datum obilježavanja izabran je datum rođenja Hansa Christiana Andersena. 

Ovom obljetnicom želi se naglasiti važnost dječje knjige te potaknuti i razviti ljubav prema čitanju.


Knjižnica Šenkovec redovito nabavlja slikovnice te knjige za djecu i mlade pa u galeriji možete vidjeti neke od noviteta. 

Ujedno podsjećamo da se ove godine obilježava osmi rođendan nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja „ Čitaj mi“ koju zajednički provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a Hrvatska.

https://www.citajmi.info/kampanja/

 

Noviteti TravanjOvaj tekst mogli bismo nazvati i „za svakoga ponešto“ pa ako se želite opskrbiti novitetima za približavajuće praznike-navratite u knjižnicu!

Tako nudimo malo SF-a, monografiju u povodu obilježavanja 10 -godišnjice postojanja BTS-a (za ljubitelje južnokorejskog boy banda), pokoju fetu krimića, nekoliko štruca ljubića… Izdvojili bismo knjigu „Raj“ Abdulrazaka Gurnaha (dobitnik Nobelove nagrade) o odrastanju afričkog dječaka Yusufa u kojoj se isprepliću mitovi i snovi sa pričom o odrastanju dječaka u uvjetima surove europske kolonizacije i nasilja na području istočne Afrike.

Tu je i Maša Kolanović sa knjigom „Poštovani kukci i druge jezive priče“ ili kako to u svom osvrtu na knjigu kaže Kristian Novak „odmah prvom pričom uvući će vas u zonu sumraka po mjeri Burtona i Kafke. Sa zadnjom će, pak, postati jasno da nije to ni Tim, ni Franz, ni zona sumraka. Ona piše o nama, o ovoj zemlji u ovome trenutku. Učinite si uslugu i čitajte ovo“.


I na kraju ako želite pripremiti slane i slatke slastice tipa „Lisnata Napadačka vrba“, „Palenta s perona 9 i ¾“ „Keksi-mačevi Gryffindora“, „Puslice kuće Hogwarts“-pogodili ste! Radi se o Službenoj Harry Potter kuharici: 1. i 2. dio! U slast!

google new

Navigiraj me

Prijavite se na naš newsletter Prijava