Novosti

Carlo GoldoniObzirom na približavajuću obljetnicu smrti Carla Osvalda Goldonija donosimo par zanimljivosti i informacija o njemu i njegovim djelima.Goldoni je rođen 1707. U Veneciji. Studirao je i diplomirao pravo no njegov životni poziv bilo je kazalište.

Doprinos Goldonija reformi kazališta te razvoju komedije leži u odmicanju od površnosti komedije dell'arte pri čemu nadilazi komediju maske i intriga te učvršćuje u svojim djelima strukturu drame . Goldoni u svojim komedijama portretira srednji sloj građanstva koji se tada počinje formirati. U komedijama prevlada optimizam i simpatija prema likovima pučana koje prikazuje . Jezik kojim govore likovi je životan a ljudska priroda likova koju portretira odiše humanizmom.


Napisao je više od stotinu drama (najviše komedija) a pisao je tragikomedije, melodrame, intermezza, kantate, libreta i serenade. Zbog izloženosti teškim napadima kritičara Goldoni je odselio u Francusku gdje je i umro 1793. godine.

Njegovi memoari i danas su cijenjen izvor podataka o razvoju kazališta. Libreta Carla Goldonija uglazbili su poznati skladatelji kao što su Vivaldi, Mozart, Haydn, Salieri… Niccolo Piccini skladao je operu La Cechhina ili La buona figliola koristeći libretto Carla Goldonija a koji se temelji na romanu Pamela ili Vrlina nagrađena Samuela Richardsona

Imamo i kviz životu i djelu Carla Goldonia

Izvor:https://lektire.škole.hr/autor/carlo-goldoni/


Pogledajte Finale - La Cecchina, ossia, La Buona Figliola

Navigacija

Navigiraj me

Prijavite se na naš newsletter Prijava