Novosti

mhk 2023Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige ( 15.10. - 15.11. 2023.) održava se pod nazivom "Književnost bez granica" i posvećen je prevoditeljima odnosno književnom prevođenju. Cilj je ukazati na važnost prevoditelja zahvaljujući kojima strana književnost postaje bliža hrvatskim čitateljima, odnosno prestaje im biti strana, te stoga slogan ovogodišnje manifestacije glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c)…

A kad se govori o prevoditeljima često se zaboravlja da se radi o zvanju koje uključuje dobru upućenost u jezik i kulturu, cjeloživotno usavršavanje, kvalitetno formalno obrazovanje, erudiciju koja se ne uči u školi ali i umjetničku darovitost kao vrlo važnu vještinu.

Da li će neka knjiga zaživjeti na tržištu uz ostale faktore uvelike ovisi o kvaliteti prijevoda kao i o pismenosti čitatelja.

Zainteresiran i upućen čitatelj najvjerojatije će osjetiti kvalitetu prijevoda i biti će mu važno saznati tko je prevoditelj koji mu je omogućio uživanje u pročitanom djelu. Uz sve gore navedeno 2023. godina proglašenja je Europskom godinom vještina te se u tom kontekstu prevođenje kao vještina odlično uklapa u poticaje koji dolaze iz Europske unije.

Za sve one koji žele nešto više saznati o prevođenju i prevodiocima upućujemo ih na stranice Društva hrvatskih književnih prevodilaca (poveznica je http://www.dhkp.hr/ )

 

Navigacija

Navigiraj me

Prijavite se na naš newsletter Prijava