Odjel za djecu i mladež

Stripovi za mlade

mis lavljeg srcaOva slikovnica u stihu i rimi odvažno govori o velikim problemima malog miša koji odlučuje hrabro i smisleno mijenjati svoj život nabolje. Želi biti vidljiviji i steći nove prijatelje a pri tome vjeruje da će mu u tome pomoći ako nauči rikati kao lav koji je kralj svih životinja u savani. Slikovnica malo govori i o strahu. I kako ga pobijediti. A najvažnije, govori i o neobičnom prijateljstvu.     

Kad upoznamo likove u slikovnici i kako se oni glasaju, a potom pročitamo priču pokušat ćemo zaplesati u ritmu Afrike, odigrati igru "Lav i miš" i pričati o prijateljstvu družeći se sa ginjol lutkama lava i miša.

Radujemo se Noći knjige!

MALO O SLUHU I NJEGOVOJ VAŽNOSTI ZA CJELOKUPNI RAZVOJ DJETETA

Sluh je prvo osjetilo koje se razvije još dok je dijete u majčinoj utrobi. Ono prepoznaje glas majke, reagira na nagli i snažan zvuk ili buku kao neugodu. Već u najranijoj dobi čujemo šumove, glasove i druge zvukove. Oni nam pomažu u doživljaju okoline, prepoznavanju i percepciji svijeta oko nas. Svijet koji doživljavamo i sluhom je bogatiji i osobniji nego što bio bio bez zvukova. Jednostavan primjer je cvrkut ptica koji nam boravak u prirodi čini ljepšim iako ih ne vidimo. Slobodno možemo reći da kad bi se fokusirali samo na ono što vidimo ubrzo bi shvatili da nam nedostaje veliko dio okoline koja nas okružuje i znamo da je tu, ali je ne vidimo.

Ljudsko uho može zamijetiti četiri obilježja zvuka a to su visina, glasnoća, boja te smjer iz kojega zvuk dolazi. Pomoću ovih obilježja čovjek može prepoznati zvuk te ga smjestiti u prostoru.  Djeca u najranijoj dobi mogu prepoznati i razlikovati zvukove. Uzmimo primjer majčina glasa. Svako dijete prepoznaje majčin glas koji na njega djeluje umirujuće i pruža mu sigurnost. Slušajući zvukovne podražaje iz okoline djetetov mozak se vježba i razvija. Zato je važan pravilan razvoj sluha i poticanje djece da primjećuju i prepoznaju zvukove. Pravilan razvoj sluha ima veliku važnost i kod razvoja govora. Najlakši način učenja je upravo oponašanjem onoga što je čujno. Zato smo vam uz predstavljanje slikovnice "Miš lavljeg srca" pripremili malu prezentaciju koja će vas razveseliti zvukovima Afrike a u tome će nam pomoći AI . Naime klikom na životinju na prezentaciji možete čuti kako se koja životinja glas.

Preuzmite prezentaciju na ovoj poveznici

 

 

 

azuroAzuro je dražestan zmaj no svakodnevno mora trpjeti izrugivanje drugih zmajića iz škole. Naime, Azuro nije poput drugih zmajeva: njegova krljušt je sjajno plava i nikada viđena među njegovom vrstom. Povrh svega, Azuro ne riga vatru nego vodu…

Nesretan i napušten, zmajić će odletjeti u nepoznato pri čemu će otkriti da negdje drugdje njegova različitost može postati njegova snaga.

 

vukZa sve ljubitelje simpatičnog Vuka stiže ugodna vijest! Knjižnica je nabavila gore spomenute slikovnice!

U slikovnici “Vuk koji je stekao novog prijatelja” Vuk prilikom svoje uobičajene šetnje šumom upoznaje neobičnog malog vuka. Došljak je zabavan, čudan, ali i naporan, nespretan i iritantan!

Vuk shvaća da prihvatiti pridošlicu neće biti baš najlakša stvar no istovremeno će otkriti da u životu ništa nije dragocjenije od novog prijatelja.

Slikovnica se bavi temama kao što su različitost, prijateljstvo i prilagođavanje.

U slikovnici “Vuk koji je volio drveće” Vuk u jednoj od svojih šetnji šumom otkriva strašnu stvar:netko nemilice čupa drveće u njegovoj šumi! Vuk odmah kreće u potragu za krivcem s osnovnim ciljem-mora spasiti šumu!

 

gita radikovicPovodom Mjeseca hrvatske knjige ali i činjenice da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja od strane Ministarstva kulture održano je predstavljanje slikovnice “Plavac” Gite Radiković.

Gita je vrlo talentirana učenica četvrtog razreda Osnovne škole “Petar Zrinski” Šenkovec i ujedno naša sumještanka.

O talentu govore brojne nagrade pa da spomenem samo neke: 1. mjesto na natječaju Sferica 2021., 1. mjesto na natječaju Digital EU and you 2021., 2. mjesto na natječaju Sferica 2020., 3. mjesto na natječaju Kanižajada-Limačijada u čast Paje Kanižaja, 1. i 3. mjesto na natječaju Matice hrvatske za Ruhrsko područje 2020., Nagrada “Zlatno pero” na natječaju Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka, nagrada “Srebrno pero” na natječaju Različitim jezicima na istom putu udruge Mlada pera te titula ambasadorice istoimene udruge.

Kako je Gita ljubitelj dugih šetnji i prirode, puno šeće po livadama poznatim kao Bedekovićeve grabe koje su od 2002. godine zaštićene kao spomenik prirode a o njima brigu vodi Međimurska priroda-Javna ustanova za zaštitu prirode. Upravo ove šetnje inspirirale su Gitu na pisanje kao i g. Gorana Radikovića na ilustriranje pa je kao rezultat te obiteljske suradnje nastala slikovnica “Plavac” koju je izdala Knjižnica i čitaonica Šenkovec uz pomoć Međimurske prirode. Gosti jučerašnjeg predstavljanja slikovnice bili su učenici 3. razreda Osnove škole “Petar Zrinski” sa svojim učiteljicama gospođama Radojkom Oreški i Vesnom Golub.

U muzičkom dijelu programa nastupili su na klavijaturama Sara Markov i g. Danijel Mario Novak koji su svojim muzičkim točkama uljepšali ovo predstavljanje.

Kako je Gita uz sve gore navedene nagrade ove godine dobila još i nagradu za Najbolju mladu čuvaricu prirode kao specijalnog gosta pozvala je gđu Željku Kadi koja je i zaslužna za otkriće velikog livadnog plavca i zagasitog livadnog plavca. U cijeli događaj dobro se uklopila i činjenica da su učenici trećih razreda sudionici na projektu koji se odnosi na leptire pa su ovom prilikom mogli i puno naučiti kako se to kaže “iz prve ruke”.

A ukoliko i Vi želite saznati nešto o Bedekovićevim grabama, leptirima plavcima i pročitati izvrsne Gitine pjesme možete posuditi slikovnicu u Knjižnici i čitaonici Šenkovec.

google new

Navigiraj me

Prijavite se na naš newsletter Prijava