Novosti

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Danas, 7.4.2024. obilježava se Svjetski dan zdravlja pod motom „Moje zdravlje, moje pravo“. Ovaj moto odabran je kako bi se potaklo ljude na zagovaranje svojih prava na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, čistom zraku i okolišu, pitkoj vodi, kvalitetnoj prehrani i stanovanju, pristojnim uvjetima rada i slobodi od diskriminacije.
Ovogodišnje poruke mogu se sažeti u 4 osnovne:

1. Upoznajmo svoja zdravstvena prava, jer svatko ima pravo na sigurnu i kvalitetnu skrb bez ikakve diskriminacije; na privatnost i povjerljivost svojih zdravstvenih podataka; na informacije o svom liječenju i informirani pristanak te na tjelesnu autonomiju i integritet.
2. Donosimo odluke o vlastitom zdravlju.
3. Zaštitimo svoje pravo na zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, jer svatko bi trebao imati pristup zdravstvenim uslugama koje su mu potrebne, bez suočavanja s financijskim poteškoćama. Apelirajte na političke vođe, pridružite se zdravstvenim zajednicama koje zahtijevaju djelovanje, sudjelujte u peticijama i raspravama da bi ostvarili to svoje pravo.
4. Promicanje prava na zdravlje je temeljni stup naših širih ljudskih prava.https://nzjz-split.hr/svjetski-dan-zdravlja-2024-moje-zdravlje-moje-pravo/

Navigacija

Navigiraj me

Prijavite se na naš newsletter Prijava