Događanja

Služba MarialskaU Knjižnici i čitaonici Šenkovec predstavljen je veliki međimurski pisac i u svoje vrijeme, 17. stoljeće, najbolji propovjednik Hrvatske Mihalj Šimunić i pretisak njegova djela Služba Marialska koji je priredio Vladimir Mihaljević. Među najvećim je kajkavskim piscima uopće. Nedelišćanac. Suvremenik Jurja Habdelića, Jurja Križanića - također župnika u Nedelišću, Petra, Katarine i Nikole Zrinskoga, Frana Krste Frankopana.

Upravo je on, poslan u Bolognu da tamo sagradi Hrvatski zavod pri tom Sveučilištu pa je dobar dio intelektualne elite Hrvatske, a gotovo cijelog Međimurja školovano u tom Zavodu. Uz to djelo mu ima neprolaznu književnu vrijednost.

Njegova djela: Službu Marialsku i Fenix pokore predstavili su: najbolji poznavatelj kajkavske književnosti prof. dr. Alojz Jembrih, i autor pretiska djela Služba Marialska, prof. Vladimir Mihaljević.
Posebno je obradovao i Zbor Župe sv. Jelene iz Šenkovca koji je svojim nastupom uveličao promociju i predstavljanje. Odlomke iz knjige čitao je g. Tihomir Benčić, pjevao je Vladimir Mihaljević. Pjevale su se stare međimurske popijevke posvećene Majci Božjoj.

Jedan lijepi doprinos upoznavanju međimurske kulturne baštine i bogatstva tradicije.

Pogledajte cijelu fotogaleriju u nastavku

Služba Marialska Služba Marialska Služba Marialska Služba Marialska Služba Marialska Služba Marialska Služba Marialska Služba Marialska

google new

Navigiraj me

Prijavite se na naš newsletter Prijava